Strona główna
Poradnik
Tutaj jesteś
Poradnik Płyty teflonowe

Płyty teflonowe – właściwości oraz zastosowanie

Data publikacji 17 lutego 2022

Teflon, to bardzo popularna w kuchni substancja, którą po raz pierwszy udało się syntetyzować już w 1938 roku. Często można ją znaleźć pod wieloma innymi nazwami, takimi jak Fluon, PTFE, czy też Halon. Ceni się ją głównie za odporność na działanie związków chemicznych (zwłaszcza rozpuszczalników) i szeroki zakres temperatury pracy.

Teflon i jego właściwości

Teflon jest substancją, która zachowuje swoje właściwości w ekstremalnie różnych temperaturach, począwszy od – 200 do nawet + 260 stopni Celsjusza. Co więcej, PTFE bardzo trudno wchodzi w reakcje chemiczne, gdyż działają na niego wyłącznie metale alkaliczne, fluor i trójfluorek chloru. Jest on też odporny na działanie praktycznie wszystkich znanych rozpuszczalników i nie jest podatny na starzenie środowiskowe, które jest wywołane przez bezpośrednie oddziaływanie atmosfery i światła słonecznego. W kuchni stosuje się go ze względu na brak chłonności wody, odporność na wysokie temperatury, ale też w związku z praktycznie najniższym współczynnikiem tarcia dla znanych substancji stałych.

Wady – czyli słabe strony teflonu

Niestety, na nienagannym obrazie teflonu pojawia się również sporo rys. Stosowanie tego tworzywa w kuchni (materiał izolacyjny w patelniach) jest często kontestowane ze względu na jego niską wytrzymałość mechaniczną. Prawdziwym wyzwaniem dla teflonu jest też promieniowanie wysokoenergetyczne, ale to w kuchni raczej nie występuje. Tak czy owak, zarysowane naczynie teflonowe nie nadaje się do przygotowania potraw. Istnieje bowiem duże prawdopodobieństwo, że zawarte w nim związki chemiczne przedostaną się poprzez rysę do jedzenia.

Właściwości fizykochemiczne teflonu

Przemysłowe płyty teflonowe wyróżniają się dość dużą gęstością, wynoszącą 2.2g/cm3. Ich współczynnik tarcia (pomiędzy teflonem a stalą) faktycznie jest niewielki i wynosi zaledwie 0,06. Dzięki temu płyty te można poddawać agresywnej obróbce termicznej i mechanicznej. O ile w kuchni wrażliwość teflonu na zarysowania jest poważnym problemem, to w przemyśle zjawisko to można w pewnym stopniu ograniczyć. Okazuje się bowiem, że teflon wraz z domieszką niektórych metali znacznie zyskuje na twardości. Dzięki temu można uzyskać bardzo dobrej jakości łożyska, ślizgi, uszczelniacze, a także tulejki. Tak, nietrudno dociec, że są to detale odporne przede wszystkim na działanie wysokich temperatur, ale też na bezpośrednie oddziaływania mechaniczne.

Właściwości płyt teflonowych

Dostępne na rynku płyty z teflonu mogą występować w różnych rozmiarach i grubościach. Łatwa obróbka mechaniczna sprawia, że klient finalny może otrzymać płytę o bardzo zróżnicowanych i dopasowanych do własnych oczekiwań kształtach. W toku procesu przetwarzania teflonu, bardzo często dodaje się do niego np. włókno szklane, brąz lub grafit. Dzięki temu płyty teflonowe zyskują konkretne właściwości, które są niezbędne w dalszym procesie produkcyjnym.

Podsumowując, zastosowanie teflonu nie ogranicza się wyłącznie do kuchni i przyrządzania potraw. Tworzywo to jest bardzo często spotykane w przemyśle, a to wymaga dostosowania jego właściwości do konkretnych zastosowań.

krainakiko

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?